Inspirationskväll för tjejer som pluggar IT

with No Comments

Digitaliseringen är i full blom och IT-branschen är i skriande behov av arbetskraft, men det är nästan bara killar som söker sig till branschen. Av de tjejer som väljer att börja studera IT-utbildningar är det flera som hoppar av i förtid och söker sig bort från branschen. Ett hot och hinder för branschens tillväxt och utveckling, menar IT-företagen. För att peppa tjejer att fullfölja sina utbildningar arrangerar Nethouse i Örebro särskilda inspirationskvällar för tjejer. Tanken är att inspirera IT-studenterna till att fortsätta plugga och att sedan välja att arbeta inom IT. 

Tjejerna på tjejkvällen bjöds på kunskap och förtäring– För oss är det här en otroligt viktig fråga. Dels eftersom vi som bransch inte har råd att bara drygt halva befolkningen känner sig lockad av våra yrken, och dels eftersom att det är bevisat att en mix av olika typer av människor bildar de bästa arbetsgrupperna som också levererar de bästa lösningarna. Ska vi fortsätta leverera affärskritiska lösningar i toppklass måste vi locka fler kvinnor, konstaterar Carina Åstrand, konsultchef på Nethouse.

Sedan flera år tillbaka arrangerar Nethouse riktade inspirationskvällar för tjejer i Örebroregionen som studerar IT. Inbjudna är bland annat studenter vid Örebro Universitet som läser till systemvetare och systemingenjörer, samt studenter på yrkeshögskoleutbildningar med inriktning mot IT.

Ofta arrangeras inspirationskvällarna på vårkanten och den senaste träffen ägde rum på Nethouse kontor i Örebro den 14 april i år. Deltog gjorde ett 20-tal tjejer som alla är mitt uppe i olika IT-utbildningar.

Från inspirationskväll till anställd

För några år sedan deltog Alva Andersson på en av Nethouse inspirationsträffar. Idag jobbar hon som systemutvecklare på Nethouse.

– Att de bjöd in oss tjejer var viktigt. Vi fick möjlighet att ställa frågor och lära känna andra tjejer med liknande intressen. Det var också viktigt att får träffa och lyssna på kvinnor som jobbar i branschen, förklarar Alva. Jag valde Nethouse före ett annat jobb, just eftersom de på det andra jobbet bara var grabbar och Nethouse hade flera tjejer. Det blev en viktig parameter i mitt val.

Samtidigt tycker Alva Andersson att det är lite trist att man ska behöva särbehandla tjejer, hon tror också att en del killar som pluggar IT kan uppleva det som lite orättvist att de inte får delta på inspirationskvällen.

– Men vad ska vi annars göra? Det här är ett problem som vi måste jobba aktivt med för att lösa och jag tror det här är en bra väg framåt. Men helst skulle man ju önska att det inte behövdes. Det här är verkligen ingen bransch som på något sätt skulle vara mer lämpad för män. Men det kan ju vara så att unga killar oftare intresserar sig för datorer, något som tjejer nog inte förväntas göra i samma utsträckning.

tina och emma tjejkväll
Tina Knuts och Emma Bjerke berättar om sina uppdrag.

Bilden av IT-branschen måste breddas och fördjupas

Anna Elmsjö är konsultchef på Nethouse och berättar att spel kan vara en väg in, men att bilden av IT-branschen måste fördjupas och breddas och då kanske särskilt hos tjejer.

Carina Åstrand, Anna Elmsjö och Alva Andersson
Carina Åstrand, Anna Elmsjö och Alva Andersson

– Jag tror att vi har ett stort jobb att få tjejer mer intresserade av tekniken bakom telefonerna, plattorna och datorerna. Det är ju inte som att de inte använder dem. Jag tror det vore lysande om man införde programmering som ämne i grundskolan. Det skulle ge fler tjejer en inblick i vad det här faktiskt handlar om, konstaterar Anna.

Carina Åstrand fyller på:

–  Många tror fortfarande att man som systemutvecklare sitter inlåst i en källare, kodar och dricker jolt-cola, men det är verkligen inte rättvisande. Det här är omväxlande och utåtriktat jobb som ställer höga krav på både social och teknisk kompetens samt logiskt tänkande och problemlösning. Det var det som lockade in mig i branschen i slutet av 90-talet. Det var en framtidsbransch då och är det fortfarande, oavsett om du är man eller kvinna, menar hon.

Carina Åstrand tror också att fler tjejer i teamet avspeglar sig positivt i kundleveranserna.

– Här är vi drygt 30 procent tjejer som jobbar, det är inget vi tänker på i vardagen men jag tror det märks i våra kundleveranser. En annan sak som man ska komma ihåg är att det behövs fler kvinnliga förebilder. Det är vi ganska duktiga på här. Vi har exempelvis alltid haft tjejer i olika roller och i ledande befattningar, vilket jag hoppas inspirerar och motiverar andra.

Lyckad inspirationskväll som gav mersmak

På senaste inspirationsträffen varvades föredrag om hur det är att jobba på Nethouse i synnerhet och med IT i allmänhet, med konkreta case, rundvandring på kontoret, gemensam kvällsmat och mingel. En av dem som deltog var Mathilda Wreder, som läser informatik och systemutveckling på distans på Mittuniversitet. Det är en utbildning som går att läsa på 2 eller 3 år, beroende på vilka inriktningar man väljer. Hon blev inbjuden till Nethouse-kvällen av en kompis.

– Jag tvekade inte alls när hon frågade mig om jag ville följa med. Vi pluggar båda IT och kände att det här var ett sätt att se mer på nära håll vad vi faktiskt ska pyssla med efter studierna. Utbildningen blir lätt rätt akademisk. Dessutom är det en chans att höra mer om hur det är att vara tjej i den här branschen.

Mathilda minns inte exakt hur hon fick upp ögonen för IT, men har länge varit intresserad av teknik och utveckling, något som gjorde att det kändes naturligt att söka sig till IT-utbildningarna. Hon ser inte heller bristen på tjejer som avskräckande, snarare tvärt om.

– Man hör ju massor om att IT är en framtidsbransch med många arbetstillfällen, så jag kände att det nästan vore dumt att inte börja jobba inom IT när det dessutom finns så få tjejer. Vi behövs ju här, konstaterar hon och fortsätter:

– Jag tror det är få tjejer inom IT eftersom man inte vet vad det handlar om. Man blir inte introducerad till vad IT är under uppväxten, så det är lätt att tro att det endast har med dataspel att göra. Man borde bli bättre på att berätta om vad IT är, för både killar och tjejer.

Hon tycker att Nethouse satsning är jättebra, och inspirationskvällen i sig var hon också nöjd med.

– Det har varit en jättetrevlig kväll. Bra information, möjlighet att ställa frågor. De kändes dessutom genuint intresserade av oss. Jag fick en bekräftelse på att jag valt rätt utbildning. Dessutom fick jag en väldigt bra bild av Nethouse.

Kvällen verkar ha gett mersmak för flera av deltagarna.

– De som var här var väldigt nöjda, så det känns jättebra. Ett par tjejer blev till och med så inspirerades att de skulle gå direkt hem och tentaplugga, berättar Alva Andersson med ett leende.

Follow Ola Elmvik:

Consultant manager at Nethouse, with a passion for system development and marketing.

Latest posts from

Leave a Reply