Sigist Sweden – ett nytt nätverk om test

with No Comments

Theresia Foglemark:
Jag jobbar med test på Nethouse och fick nyligen möjligheten att gå på Sveriges första Sigist-konferens i Stockholm den 22 november. Sigist, Specialist Interest Group In Software Testing, är en testorganisation som började sin bana i England 1989 och har sedan spridit sig till andra delar av världen. Nu är det Sveriges tur att få en nystartad Sigist-organisation och första konferens.

Dagen bjöd på en rad olika talare och så kallade corner meetings där fyra ämnen från föregående talare diskuterades i föreläsningssalens olika hörn. Ett nytt koncept för mig och intressant att höra hur de övriga testarna i gruppen tänkte om de olika ämnena.

Talarna som delade med sig av sin kunskap under dagen var Jörgen Damberg (Claremont), Rikard Edgren (Nordic Medtest), Samantha Peuriere (sponsortalare från Redmind), Andy Redwood (Redwood Associates) samt James Bach (Satisfice) och de delade med sig av allmänna testtips, hur test fungerar i ett agilt team, snabba genvägar som faktiskt fungerar inom test och mycket annat matnyttigt.

Dagens höjdpunkt var testgurun James Bach som pratade om hur testare bör använda ett mer precist språk när vi pratar om test. Vi ska undvika att mäta vårt jobb i antalet testfall och istället försöka tala om allt som ingår i processen att testa ett system. Han visade ett par olika exempel på tydligare och mer precisa sätt att uttrycka sig om test och pratade om hur viktigt det är att kunna sätta ord på det man gör.

Detta var första gången jag personligen har hört James Bach tala. Han hade väldigt många tänkvärda saker att säga som i alla fall fick mig att fundera över vad jag kan förbättra i min vardag och mitt tankesätt.

Dagen avslutades med att en panel med några av dagens talare, Rikard Edgren, Andy Redwood och James Bach, svarade på frågor inom ämnet “The Future of Testing”. Ämnen som diskuterades var hur test ser ut om tio år och mer specifikt om utvecklingen av AI i samband med test, både som ett hjälpmedel och som något som måste testas och hur vi bäst skulle kunna göra detta.

Dagen var i sin helhet bra med många intressanta talare. Det uppstod ett par mindre logistikproblem vilket är förståeligt för en helt ny tillställning. Sigist planerar att ha nästa sammankomst i april i vår och då inkludera mer kurser och andra saker som kan vara intressanta.

Anna Elmsjö:
Roligt med en ny testförening! Bra talarlineup – även om man hört dem tala förut säger de alltid något nytt eller något som man behöver höra igen, och de gör det bra.

Några takeaways:

  • Rikard Edgren påminde om några fantastiska testing heuristics, bland annat James Bachs SFDIPOT, som är en modell för att ta reda på vad man behöver veta och tänka på för att kunna testa någonting riktigt bra. Den använder vi en hel del och jag kan inte nog rekommendera den. Något vi också ska bli bättre på att använda är The Testeye’s Software Quaility Characteristics (läs mer i The Little Black Book on Test Design).
  • Samantha påminde om hur viktigt det är att visualisera! Visualisera ditt eget arbete som testare och det blir lättare förmedla information och att få input.
  • James Bach pratade om tacit knowledge, dvs kunskap man har och metoder man använder men inte kan artikulera. Det man inte vet hur man ska prata om är svårare att bli bättre på och att lära ut.

Corner discussions var ett roligt koncept, och kommer säkert utvecklas till något ännu bättre när det blir lite rutin kring dem. Diskussionerna var mycket intressanta och jag hade gärna sett att de hållit på lite längre, snarare än att man la tid på efteråt att ”rapportera” vad man kommit fram till.

Det ska bli spännande att se vad Sigist hittar på framöver!

 

Läs mer om Sigist.

Follow AnnaE:

Latest posts from

Leave a Reply