Microsoft Ignite 2017 – Summering

with No Comments

Ignite är Microsofts årligt återkommande konferens för att presentera all ny teknik som de levererar. Detta år hölls den på OCCC i Orlando, Florida. Deltagarantalet var ungefär som tidigare år, dvs. 25000+ personer från hela världen. Jag tillsammans med min kollega Kristoffer Ardhage har varit Nethouse utsända på plats för att bevaka vad som händer.

Veckan började med pre-conf under söndagen där man för en extra kostnad kan fördjupa sig i ett specifikt ämne under en hel dag.
På måndagen startade konferensen på riktigt med en vision keynote av Microsoft CEO, Satya Nadella. Han pratade om hur Microsoft försöker utveckla programvara som ger alla människor på hela planeten möjligheten att prestera bättre i sin vardag och arbetsplats. Den spände från AR system som används redan idag, Machine Learning, till forskningen runt kvantdatorer som kan förändra industrin i framtiden. Sedan fortsatte det med tre olika tekniska keynotes inom olika områden för att sedan öppna upp för övriga 1600 sessioner som fanns att välja på. Utöver alla sessioner finns möjligheter att labba, prata med tekniska experter, besöka expo med utställare från olika leverantörer inom IT, nätverka med övriga deltagare etc.

Generellt kan man säga att precis som de senaste åren så ligger fokus på molntjänster och mobil tillgänglighet från alla enheter. Det fanns dock en stor fokusering till alla säkerhetsfunktioner som Azure AD möjliggör och hur det kan förenkla, förbättra och göra vår IT miljö säkrare i den allt mer hotfulla värld som internet är idag. De presenterades flera olika funktioner som nådde GA (General Availability) under denna vecka som t.ex. Seamless SSO från Windows 10, PTA (Pass Through Authentication) för Azure AD Connect, Encrypted email för Office 365 till vilken email adress som helst etc. etc. Azure B2B och Azure B2C är ett sätt för applikationer och tjänster att kunna utnyttja identiteter från både andra företag och konsumenter från olika identitetskataloger. Idag fungerar det för alla som finns i Azure AD eller de som har ett Microsoft ID. Inom snar framtid kommer det dock utökas med t.ex. Google ID och fler följer.

Ett av de största problemen med säkerhet idag är passord. Med Azure AD och ”Windows Hello for Business” så försöker Microsoft förenkla för företag att gå över till Biometri, MFA (Multi Factor Authentication) och ”Conditional Access”. Allt för att säkra alla de system som idag exponeras direkt på internet och som skyddas av den identitet som vi använder för att komma åt tjänsterna.

En av de stora snackisarna var annars att knyta ihop ljud och mötes funktionaliteten från SfB (Skype for Business) till Teams, vilket innebär att för de som kör SfB Online så kommer Teams bli den klient som har all funktionalitet. Parallellt kommer dock den gamla SfB klienten fungera som tidigare och även den kommer fortsätta utvecklas för de som använder SfB Server on-prem. Lite mer i skymundan framkom det också att det kommer nya versioner som Office 2019, Skype for Business Server 2019, Exchange Server 2019 och SharePoint Server 2019 för on-premise installation. Samtliga dessa ”2019” versioner kommer i preview till sommaren och som GA i slutet på 2018. ”Project Honolulu” är även ett spännande nytt verktyg för att administrera servrar remote och något som förhoppningsvis kan driva på utvecklingen mot att fler servrar installeras som server core. Office 365 kommer framöver även erbjuda Multi-Geo vilket innebär att en gemensam Tenant för ett globalt företag kan ha olika användares data i olika regioner i världen.

Som avslutning så blev det klart att även nästa års Ignite blir i Orlando, Florida den 24-28 September 2018. Vi kanske ses där…

Follow Ulf Söderqvist:

Över 20 års erfarenhet i IT branschen och jobbar som IT-Infrastruktur Arkitekt med fokus på identiteter och unified communication.

Latest posts from

Leave a Reply