EuroSTAR 2018 – Måndag, forts

with No Comments

(EuroSTARs första dag, heldagstutorials.)

Efter lunch dök jag in till Isabel Evans, som har en workshop fokuserad på om förändring. Här sitter alla i grupper, med mycket material för att rita och skriva lappar vid varje gruppbord. Efter bara en liten stund är det dags för att öva på att visualisera hur olika faktorer sannolikt påverkar varandra, i form av enkla diagram. Syftet med diagrammen är inte att dokumentera, utan att skapa ett bra sätt att resonera om samband – och förstå vad man måste förändra för att få rätt effekt. Vi får börja med att analysera hur en bils hastighet påverkar restid och vad hastigheten i sin tur kan påverkas av, för att lära oss metoden. I nästa steg får vi mer tid på oss och får analysera hur aktiviteterna testning, att hitta buggar och att fixa buggar påverkar varandra och vad de påverkas av. Nu börjar det bli riktigt intressant! Jag sitter vid ett bord med fyra andra testare, från fyra olika länder, och vi diskuterar hur vi ser på en av de vanligaste utmaningarna inom systemutveckling. Det här är helt klart en av de stora fördelarna med stora konferenser, att få diskutera test med testare från helt andra organisationer, kulturer och länder! Isabel har till en början svårt att få slut på övningen, alla är så engagerade. Våra diagram har vid det här laget börjat se ut som stora vädersystem och Isabel visar ännu mer komplexa diagram och lär oss bena ut sambandsloopar och hur de kan vara sunda eller mer destruktiva, beroende på om de är balanserade och på hur de i sin tur påverkar varandra. Det känns som en väldigt användbar metod för att bena i komplexa problem tillsammans. Kanske kan de hjälpa oss att förstå varför vi inte alltid får avsedd effekt när vi genomför förändringar?

Nu är dagen snart slut och jag ska skynda mig att fortsätta “be visible, be friendly” vilket är dagens motto från vår Program Chair Rikard Edgren. :)

Follow AnnaE:

Latest posts from

Leave a Reply