EuroSTAR 2018 – Måndag

with No Comments

EuroSTAR 2018 i Haag – Idag börjar det äntligen! November, som kändes så avlägset i mars när vi planerade konferensen, är plötsligt här och vi har sammanstrålat i Haag för att kicka igång med heldagstutorials. Det bubblar av folk, återseenden och nya bekantskaper och energin känns på topp.

Vi i programkommittén har lagt rätt mycket energi på alla track talks och det känns riktigt lyxigt att få ägna tid åt att gå på tutorials. Det finns fem olika att välja på:

  • Alan Richardson “The Evil Tester’s Test Ability Audit”
  • Rob Sabourin “Testing Fundamentals for Experienced Testers”
  • Seretta Gamba “Driving Lessons for Test Automation”
  • Michael Bolton “Analysis for Testers”
  • Isabel Evans “Transforming Testing: Understanding and Creating a Transition Roadmap”

Se hela programmet här: EuroSTAR 2018 program Monday

För att få en bra känsla för hur de går tänkte jag dyka in på så många som möjligt under dagen, insupa stämning och förhoppnignsvis mycket nya kunskaper.

Jag börjar med Rob Sabourin, som jag vet är en duktig talare och som jag dessutom ska vara chair för när han håller keynote senare under konferensen, så jag vill gärna träffa honom. Han har jobbat med systemutveckling “since the dawn of time” och skrev sin första kodrad 1972 – vi snackar på stenåldern, när det var väldigt ont om CPU-tid och de stansade hålkort för att få datorn att jobba (om de gjorde rätt!). En tid när man var tvungen att förstå hårdvara för att kunna skriva mjukvara. Han är en väldigt duktig storyteller och tar oss med på något av en tidsresa.

Han delar med sig av sin stora erfarenhet för att illustrera de principer han vill att vi tar med oss, sina Fundamentals. Den första, som jag hinner höra om innan jag går vidare, handlar om att titta på system från användarnas synvinkel när man prioriterar sina tester, inte inifrån själva produkten – en princip som är väldigt grundläggande, men alltför enkel att glömma bort. Tid är alltid en faktor, vi behöver som testare alltid ta beslut kring vad vi ska testa för det är omöjligt att testa allt. Vi fokuserar. På vad? Hur vet vi när vi testat färdigt?

Vad är kvalitet? Rob berättar om lite olika tolkningsinriktningar och vilka tongivande röster som format dem.

“Quality is conformance to requirements” (Crosby m fl). TQM, minns ni den?

“Quality is value to some person” (Weinberg m fl) Time variant… Stakeholders change and have very different value ideas.

“Quality is fitness for use” (Joseph Juran) BDD är klart inspirerat av detta.

Vi funderar på vilken syn på kvalitet som styr det vi arbetar med dagligen. Bra funderingar.

Rob är en mycket underhållande och erfaren talare och har gett mig mycket energi och jag hade gärna stannat kvar och fortsatt lyssna. Men annat lockar också… Till exempel the @eviltester Alan Richardson, så efter pausen jag in på hans tutorial om testability. Här är det en väldigt interaktivt, han hämtar in mycket input från deltagarna. Vi diskuterar vad som påverkar teknisk testbarhet i ett system: hur mycket access har vi, vilka verktyg kan och får vi använda, hur lätt är systemets uppbyggnad att visualisera, hur mycket loggning finns det etc. Stor igenkänning i utmaningarna och hur man behöver argumentera för många av dem med resten av teamet, med projektledare och med kunder – och varför det är viktigt att göra det. En praktisk övning med hjälp av ett textbaserat zombie-spel (stor Mud-nostalgi!) illustrerar hur vi testar beroende på vilka tekniska förkunskaper vi har, i kombination med de andra tekniska faktorerna vi pratat om innan. Lite praktiska råd på vägen: Om du inte förstår utvecklarna, känn dig inte dum själv utan få dem att känna sig dumma för att de inte kan förklara bättre! För det man inte förstått själv kan man inte förklara för någon annan. Evil tester indeed – och smart. :D Hans tutorial känns väldigt matig och han bjuder in deltagarna på ett bra sätt.

Det dags att gå vidare till nästa session. Kanske kan jag hitta en där de har eluttag, så jag kan fortsätta blogga? To be continued…

Follow AnnaE:

Latest posts from

Leave a Reply