EuroSTAR 2018 – Tisdag, halvdagstutorials

with No Comments

Igår kväll var vi i programkommittén inbjudna till “Speaker Drinks”, ett mingel- och välkomstevent för alla talare. Mycket trevligt! Skoj att få chansen att träffa alla och höra mer om varför de valt att hålla sina respektive föredrag. Flera av dem är vana konferenstalare och jag har hört dem tidigare, medan andra var nya ansikten (för mig). En hel del nerver men mest förväntan, genomsyrade församlingen.

Idag börjar det med halvdagstutorials, innan själva konferensen kickar igång efter lunch. Vi har att välja på:

Andrew Brown – “Improve Your Sprint Retrospectives by Reducing Your Cognitive Biases”

Iris Pinkster-O’Riordain och Greet Burkels – “Test Management: When ‘Je Ne Sais Pas’ Is Not An Option”

Fran O’Hara – “Testing Requirements in Agile”

Mais Tawfik Ashkar – “Front-End Web Performance Analysis – Speedup You”

Dorothy Graham och Chris Loder – “Getting a Good Start in Test Automation”

Jag pratade en hel del med Mais Tawfik Ashkar igår, en prestandatestningsexpert från Colorado, och har valt att inleda dagen med hennes tutorial om prestandatestning. Hon menar att nu när vi ofta testar webb- och mobilapplikationer är det vettigt att börja testa för prestanda utifrån och jobba sig inåt, som i hennes liknelse att “skala löken” utifrån och in. Det kommer hjälpa oss att hitta var problemområdena är (förhoppningsvis utan tårar!) så att vi kan gräva djupare. Hon berättar inledningsvis att det finns många anledningar varför:

 • Lågt hängande frukter – det är enkelt att komma igång och det går snabbt att få en uppfattning, även utan avancerade lasttester
 • Dela upp i applikationen i byggstenar, från användarens perspektiv snarare än tekniskt
 • Enklare att prioritera viktiga funktioner och identifiera simpla förbättringar som kommer ge användaren en mycket bättre upplevelse’
 • Bättre underlag att samarbeta med utvecklarna runt och tillsammans komma fram till vad som behöver göras

Sedan dyker hon ner i WPO, Web Performance Optimization, ett område som vuxit kraftigt på sistone och av goda anledningar. De menar att för webbapplikationer ligger prestandan till 80-90% i frontend, inte backend. Komplexiteten i frontend är otroligt mycket högre nu än för några år sedan och det finns bra open source-verktyg som hjälper oss att få bra koll, såsom t ex Fiddler och devtools i browsers.

Efter en mer teoretisk inledning och några olika exempel (synkron vs asynkron loggning, problem med pre-fetch etc) är det dags att dyka ner i verktygen. Hennes favoritverktyg är:

 • Chrome Developer Tools (Network Tab)
 • Firefox Web Developer Tools (Network Tab)
 • WebPage Test
 • Fiddler
 • Charles Proxy
 • PageSpeed
 • Yslow
 • Yellow Lab Tools
 • Analyze Page Performance (Chrome Extension)

… men det är också dags för mig att gå vidare till nästa tutorial.

En stor takeaway för mig var att hon validerade det sätt många av oss testare jobbar på och berättade hur vi kan förbättra det, snarare än att säga att det “är inte riktigt prestandatestning”, vilket man lätt kan få känslan av när man träffar prestandaexperter som arbetar med tunga backend-verktyg. Deras arbete är inte onödigt eller utan värde, men det vi gör frontend är och blir mer och mer värdefullt och det är värt tiden att lära oss att göra det ännu bättre.

Follow AnnaE:

Latest posts from

Leave a Reply