EuroSTAR 2018, tisdag (forts) och onsdag

with No Comments

Nu börjar konferensdelen av EuroSTAR! Efter en inledning av Rikard Edgren (Programme Committee Chair) och en keynote av @eviltester Alan Richardson började det svåraste av allt: Att välja vilket av inte mindre än fem olika pass man ska gå på! För från och med nu finns det fyra-fem olika spår och man kommer missa något bra. Tur att det kommer finnas två “Do Over”-sessioner på torsdag.

 

Jag började med att gå på Franka Buurmeijers pass “Involving Your Teams Through Play” och hade den väldigt roliga uppgiften att presentera henne och hjälpa henne med frågestunden efter föredraget mm. Hon jobbar inom test men har en bakgrund inom vetenskap (astronomi) och var härligt nördig. Hon hade tänkt ut övningar för att få team att leka sig till bra arbetssätt och insikter och hade hela tiden ett tydligt syfte med varje övning. Väldigt värdefullt! Läs mer om övningarna.

 

Efter henne var det vår egen Jeff Campbells tur att prata och honom ville jag förstås inte missa! Han är en fantastiskt bra talare och har stor erfarenhet av att få grupper framåt i utveckling, förbättring och beslut. Sedan han lämnade oss (han var anställd på vårt Göteborgskontor men jobbade i ett av våra inhouseteam i Örebro tills för några år sedan när han valde att starta eget och jobba lite närmare hem) har han nästan uteslutande arbetat som agil coach och scrum master, både i Sverige och utomlands, och har föreläst på ett flertal stora konferenser. Det märks! Han är engagerad, vältalig och svarar lätt på alla frågor. Hans ämne var “The Value of Options” och handlade om att vi ofta alltför snabbt smalnar av våra tankar till att lösa ett specifikt problem, på ett specifikt sätt och att vi då kan missa andra viktiga problem och andra bra lösningar. Han gick igenom olika tekniker för att öppna upp diskussioner mer och berättade om flera tillfällen när team han arbetat i använt dem, varför och vad som hände. Väldigt intressant! Exempel på övningar var en utökad Fishbone, och att använda “5 Hows” och inte bara “5 Whys”.

 

Efter föreläsningarna var det en nätverksaktivitet i Expot, som öppnat under dagen- Här finns, förutom massa säljande utställare, Test Lab, Speaker’s Corner, Test Clinic och Test Huddle. På den senare kan man samla på sig stickers för att beskriva sig själv… Tjusigt!

 

Onsdag

 

Lightning Strikes: 4 min keynotes!

 

Väldigt bra upplägg där flera av konferensens främsta talare fått 4 min till sitt förfogande till att berätta något om test, bland andra Michael Bolton, Alan Richardson och Seretta Gamba. Att säga något på så kort tid kan verka enkelt, men om det ska ha något värde kan det vara riktigt svårt. De lyckades väldigt bra och höll (mestadels) tiden. De som pratade för länge blev avbrutna av högljudda blixtar och dunder. Bra energi att inleda dagen med!

Isabel Evans, en av mina stora favoriter, gav ett väldigt underhållande tal om “coping mechanisms” när man får panik och gör nya saker, som att köra bil. I trafik. Med andra bilar. Något som skrämde henne väldigt mycket i början, något många känner igen. Hennes lärare gav henne instruktioner att göra i tur och ordning, inte alla på en gång, vilket hjälpte henne otroligt mycket och hon har använt den tekniken till mycket annat i livet, inte minst inom hennes egen undervisning av andra.

 

Efter Lightning Strikes gav Rob Sabourin en något längre keynote “Testing in the Dark” om att testa när man inte får några instruktioner. Jag tror alla testare någon gång gjort det och faktiskt gör det dagligen, i någon utsträckning. Han menade att det bästa i den situationen är att ta det som ett förtroende, snarare än att bli irriterad eller frustrerad, och vilka frågor man kan ställa sig och strategier man kan använda för att komma vidare på ett bra sätt.

 

Nu börjar dagens stora utmaning: Att välja fem föreläsningar, en för varje pass under dagen, från fyra olika spår. Jag har varit ansvarig för kontakten med talarna och deras föreläsningar för ett av spåren och kommer försöka höra så många som möjligt av dem, men det finns så många annat som lockar också! Dessa beslut…

Follow AnnaE:

Latest posts from

Leave a Reply